donderdag, juni 28, 2007

culinaire verwennerij

'k Heb vanavond een zalig, verfijnd, doch eenvoudig klaar te maken, gerechtje in elkaar geflanst. Na de cursus met praktijk (we hebben allemaal een presentatie moeten geven), boengk in een megafile beland. 't Was al tamelijk vroeg op den E40 vanuit Aalst "prijs" en dit terwijl er vlak voor den afrit van den A12 (dus een héééééél pak verder) twee "flikken" in ne knaloranje regenfrak stonden bij een camionetje en een personenwagen, die op 't eerst zicht zelfs niet beschadigd leken te zijn (althans toch niet zwaar). Maw, 'k heb een dik half uur in een simpele "kijkfile" gestaan?! WTF???? Bij deze een oproep aan allen die graag een in een kijkfile zitten of er graag één veroorzaken... doe da op een ander, hé mannen! Pakt ulle boeltje in, verhuis naar de Sahara, leg daar een grote snelweg aan en huur wa mensen in om af en toe eens een accidentje te maken of met pech langs de kant te gaan staan, maar val ons daar ni mee lastig!
Soit, we dwalen af... na héél die zever dus, heb ik eerst de vriendin begroet (die hier al een goed uur voor de deur stond te koekeloeren trouwens), vervolgens een sanitaire stop ingelast (da's nog een nadelig effekt van zo'n file... spanning op blaas en darmen) en vervolgens aan m'n gerechtje begonnen. Eerlijkheidshalve dien ik te vermelden dat de "trigger" een iets eenvoudigere versie was, nl. een receptje van Martha (don't even ask). Enfin, benodigdheden voor 2 personen:

- 1 fles gekoelde Chablis (of een Sancerre of zelfs een Tokay Pinot Gris)
- 1 bladerdeeg (mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar die van Herta)
- 6 flinterdunne schelletjes Prosciutto di Parma (Parmahesp dus)
- 100gr geraspte Gruyère kaas
- 1 bussel groene asperges
- Parmegianno schilfers

Bon, men beginne dus met het voorverwarmen van de oven op 220°C. Daarna volgt het uitrollen van het deeg op een bakplaat. Geen paniek, het deeg komt immers kant-en-klaar met bakpapier en al! Knip de overtollige randjes van het bakpapier af en werp ze in de vuilnisbak (of -emmer). Verdeel vervolgens de schelletjes Parmahesp gelijkmatig over het deeg zodanig dat het merendeel van het deeg "bedekt" lijkt. Als je 't echt "show" wilt doen, dan laat je best een vrije rand van ongeveer een halve tot een centimer onbedekt (en dit gedurende de rest van het proces). Nu is het tijd om alles te bestrooien met de Gruyère. Nadat je de uiteindes van de asperges hebt afgesneden, beleg je het geheel nu met de asperges. Je mag creatief zijn (bijvoorbeeld om de beurt het "kopke" naar boven en naar onder). Daarna besprenkel je de asperges best met wat olijfolie en kruid je met peper en zout.
Ondertussen is onze oven voorverwarmd en plaatsen we het geheel zo'n 20 minuutjes in de oven. Als je de "rand" van het deeg hebt vrijgehouden, dan zie je die al vrij snel beginnen "zwellen". Goed zo! Dat draagt bij tot het "show" effekt uiteraard ;-)
Als de oven z'n werk heeft gedaan, haal je de "taart" eruit en besprenkel je ze naar believen met de Parmezaanschilfers.
Nu rest er enkel nog het openen van de fles Chablis (of Sancerre of Tokay Pinot Gris), het uitschenken in twee wijnglazen en de taartspiën op te scheppen op twee borden en 't festijn kan beginnen. Smakelijk!

1 opmerking:

Anoniem zei

Het was super lekker :o) Nooit gedacht dat de saaie Martha ons een mooie avond zou bezorgen hihihihi. Ik ben benieuwd naar de volgende culinaire ontdekking :o) xxx